Pogosto zastavljena vprašanja

vam pomaga sprejemati zdrave odločitve

Pogosto zastavljena vprašanja

maj 24, 2017 Uncategorized 0
 • Kaj je namen aplikacije Prehranski navigator?

Prehranski navigator spremlja vaše prehranske navade in vam pomaga sestaviti zdrav obrok.

 • Za katere platforme je aplikacija trenutno na voljo?

Aplikacija je trenutno na voljo za platformo Android, iOS ter kot spletna različica, ki je zgolj v predstavitvene in testne namene.

 • Ali bo aplikacija na voljo tudi za Windows Phone uporabnike?

Aplikacija bo na voljo za Windows Phone uporabnike. Za točne datume objav, nas spremljajte na facebooku.

 • Kako vnesem živila in jedi, ki jih ni v bazi aplikacije?

Živil in jedi ni mogoče vnašati v aplikacijo, jih pa redno dopolnjujemo. Enostavne jedi, ki jih ni v bazi, lahko sestavite iz že dostopnih živil. Naprimer sendvič s sirom lahko sestavite z izbiro kruha in primernega sira. Zaradi velikega povpraševanja po vnašanju lastnih živil in jedi imamo namen v prihodnosti dodati funkcijo ročnega vnašanja in vnašanja preko črtne kode.

 • Kako dosežem zelen dan?

Zelena barva dneva označuje uravnoteženo zdravo prehranjevanje v skladu s smernicami in priporočili.

Oranžna barva dneva označuje odstopanja vezana glede na doseženo energijsko vrednost ter vnos soli, nasičenih maščob, sladkorjev, vode v določenih še dopustnih intervalih.

Rdečo barvo dneva doseže uporabnik, če:

1. Ne zaužije zajtrka.

2. Ne zaužije kosila.

3. Ne zaužije popoldanske malice in večerje.

4. Zaužije več kot kozarec rdečega ali belega vina.

5. Zaužije katerokoli alkoholno pijačo (z izjemo kozarca vina) ne glede na količino.

6. Preseže za zdravje še sprejemljiv vnos soli (> 8 g/dan).

7. Preseže za zdravje še sprejemljiv vnos sladkorja (> 15% celodnevnega energijskega vnosa).

8. Preseže priporočen dnevni vnos nasičenih maščob (> 15 % celodnevnega energijskega vnosa).

9. Zaužije premalo vode (manj kot 1,5l).

10. Preseže priporočen energijski vnos (>15%).

11. Ne dosega priporočenega energijskega vnosa (>20%).

12. Če ne upošteva omejitev pri izbiri živil, glede na v profilu označeno omejevalno dieto (celiakija, alergija na mleko itd.)

 • Ukvarjam se s športom zato pogrešam dodatne funkcionalnosti za športnike. Ali bo to v naslednjih verzijah mogoče?

V naslednjih verzijah aplikacije bomo aplikacijo nadgradili tudi za športnike.

 • Iskanje živil v aplikaciji mi vzame veliko časa. Kako lahko pospešim proces iskanja?

Iskanje živil lahko pospešite z uporabo iskalnika na vrhu zaslona.

 • Kot nosečnica bi potrebovala poseben program prehranjevanja. Ali bo aplikacija prilagojena tudi za nosečnice?

Tudi za nosečnice pripravljamo poseben program.

 • Zakaj moram na krožnik vnesti osem živil?

Osem prikazuje maksimalno število različnih živil, ki jih lahko dodate na krožnik. Število živil na krožniku ne vpliva na končno oceno dneva.

 • Kako spremeniš že napisan jedilnik za celoten dan?

Aplikacija “Prehranski navigator” zaenkrat ne omogoča izbrisa vseh vnešenih živil in/ali jedi za celoten dan. Možna je le odstranitev vsakega živila posebej.

 • Kako se resetira vodo?

Klik na modro nakazano linijo, ob kozarcu na dnu zaslona, odpre novo podokno, kjer lahko nastavljate zaužito količino vode in tudi ponastavite že vnešeno količino na manj ali več.

 • Solata ledenka ima previsoko energijsko vrednost (146 kcal/250g).

V kategoriji »Gotove jedi: solate« lahko izberete tudi zeleno solato ledenko. Energijska vrednost izbire 146 kcal/porcijo (250 g) se nanaša na že pripravljeno solato, ki so ji dodane začimbe (olje, sol, kis, poper). Energijska vrednost nezabeljene solate je 35 kcal/250 g.

 • Energijska vrednost namaza humus je previsoka (27 kcal/ 1 žlico).

Humus sestavljajo visokokalorična živila kot so olivno olje, sezamovo olje, sezamova semena (1 g maščob predstavlja 9 kcal) in je zato njegova energijska vrednost temu primerno visoka (177 kcal/100 g živila).

 • Če je dan oranžen, kaj narediti, da bo zelen?

Spremeba barve z oranžne na zeleno je odvisna od spremembe enega ali več vnešenih živil ali pa samo spremembe vnešene količine posameznega živila. Oranžen dan namreč pomeni, da vaši izbiri manjka zelo malo, da bi dosegli zelen dan. Po pritisku »Prikaži dnevno statistiko« se vam izpišejo vrednosti po hranilih (OH, B, M, itd.), ki ste jih dosegli. Že tam vam rdeče ali oranžno obarvana številka nakaže katerega hranila je preveč oziroma premalo.

 • Zakaj so vsi mlečni izdelki označeni s klicajem?

Mleko in mlečni izdelki so označeni z rdečim klicajem, če imate v profilu pod »Način prehranjevanja« izbrano alergijo na mleko.

Mleka (kravje, ovčje, kozje) so označeni z rdečim klicajem in mlečni izdelki (jogurt, sir, itd.) z rumenim klicajem, če imate v profilu pod »Način prehranjevanja« izbrano laktozno intoleranco.

V kolikor nimate v »Način prehranjevanja« označenih z zdravjem povezanih diet ali veganstava, so z rumenim klicajem označeni mlečni izdelki, ki vsebujejpo veliko sladkorja (čokoladno mleko, sadni jogurt), polnomastna mleka in izdelki iz njih (polnomasten jogurt, siri, skute, kisla smetana, sladka smetana), ker vsebujejo višji delež zdravju škodljivih nasičenih maščob in živila, ki vsebujejo veliko soli (siri, sirčki). Visok vnos soli, sladkorja in nasičenih maščob je namreč povezan s povečanim tveganjem za kronične nenalezljive bolezni kot so diabetes tipa 2, srčno žilna obolenja, debelost, itd.

 • Zakaj je kokosova voda odsvetovana?

Kokosova voda ni odsvetovana, ni pa niti priporočena. Ima nižjo energijsko vrednost kot nekatere osvežilne pijače (cola, tonik, ledeni čaj, itd.), kljub vsemu pa s kozarcem kokosove vode zaužijemo 50 kcal. Zaradi svoje sestave (enostavni ogljikovi hidrati in minerali) je primerno pitje kokosove vode po telesni aktivnosti, ko so zaloge mišičnega glikogena spraznjene in je potrebna čimprejšnja regeneracija. Za žejo je priporočeno pitje vode.

 • Aplikacija kaže priporočene vrednosti zaužitja beljakovin, oh in maščob na dan. Zanima me po kater logiki, ker če delaš za mišično maso ali pa za hujšanje so razmerja med temi tremi živili drugačna?

Veljavne referenčne vrednosti za vnos hranil navajajo vnos beljakovin 12 % – 15 % celodnevnega energijskega vnosa, oziroma 0,8 g/kg telesne mase, ne glede na to ali človek hujša ali pridobiva na mišični masi. Kdor pridobiva na mišični masi, torej je telesno aktiven bo ob izračunani celodnevni energijski vrednosti npr. 3200 kcal, zaužil 480 kcal iz beljakovin (=120 g B), kdor želi izgubiti na telesni masi pa bo ob izračunanih celodnevnih energijskih potrebah npr. 1500 kcal zaužil 225 kcal iz beljakovin (=56 g B). Količine zaužitih beljakovin so torej lahko zelo različne, čeprav se ohranja priporočeno ravnovesje hranil OH:B:M (55:15:30).

Ne glede na poplavo informacij o koristih visokega vnosa beljakovin na rast mišične mase, so zaenkrat veljavne raziskave pokazale, da vnos beljakovin nad 15% dnevnega energijskega vnosa ne vpliva na dodatno rast mišične mase. Bolj kot pretirane količine, je pomemben čas uživanja beljakovin (po vadbi, pred vadbo) in ustrezna sestava beljakovin. Velja celo da vnos beljakovin nad 20 % celodnevnih energijskih potreb obremenjuje presnovo in pospešuje staranje, možen je pojav hipertrofije jeter in ledvic, zmanjša se apetit, poveča se poraba energije (neugodno za športnike, ki želijo pridobiti na telesni masi), pojavi se dehidracija ter večja izguba kalcija (osteoporoza) in kalija (šibkost mišic).

 • Vnos telesne teže ni možen v decimalkah.

Aplikacija omogoča vnos telesne mase v decimalkah, vendar je za vnos decimalnega mesta potrebno izbrati za celim številom piko in ne vejice.